O tym, że nadmierna ilość sodu w diecie grozi nadciśnieniem, chorobami serca i innymi poważnymi powikłaniami (np. osteoporozą) wiedzą już chyba wszyscy. W dużym i znanym badaniu INTERSALT przeprowadzonym na 10 000 badanych w 32 państwach udowodniono, że nadmierne spożycie soli kuchennej jest silnie skorelowane z nadciśnieniem, chorobami serca i udarem mózgu. Związek ten w dodatku nie jest zależny od masy ciała, czy ciśnienia tętniczego krwi.Choroby serca są główną przyczyną zgonów w Polsce i na świecie, ale można je wyeliminować a nawet zatrzymać i cofnąć. Osteoporozy jednak nie da się cofnąć. Dobrym przykładem zbadania w jaki sposób sód negatywnie wpływa na sztywność kości jest zanurzenie kości w roztworze chlorku sodu. Mimo że większość osób zdaje sobie sprawę z ryzyka wysoko sodowej diety, nie zmienia swoich przyzwyczajeń, a zamiast tego wydaje pieniądze na lekarstwa, lekarzy, zabiegi… a przecież wystarczy tylko jeść więcej owoców i warzyw. Zamienić kiszonki na świeże warzywa, dżemy na świeże owoce, zamiast pieczywa częściej jeść kasze, posiłki wzbogacić w kolory, nasiona roślin strączkowych i różne przyprawy. Orzeszki solone są świetną przekąską, ale to wersja niesolona jest zdrowszą alternatywą. Wiadomo, sól intensyfikuje smak, poprawia konsystencję potraw i… uzależnia. Zalecane dzienne spożycie sodu dla osoby dorosłej to 2400mg, czyli tyle, ile znajduje się w małej łyżeczce do herbaty, a przecież sól jest wszędzie. Jest ukryta w wielu produktach, np. w przetworzonym mięsie, warzywach i zupach konserwowych, mieszankach przypraw, serach podpuszczkowych itp.
Czy da się bez niej żyć? Da się. Wystarczy odzwyczaić się od jej smaku, może to potrwać 2 miesiące, może dłużej- to już indywidualna sprawa, jednak warto spróbować. Dobrym pomysłem na odzwyczajenie się od chlorku sodu są warsztaty kulinarne, na których prowadzący pokazują w jaki sposób można spróbować zamienić sól na inne przyprawy i jak ograniczyć jej ilość w diecie. Warsztaty zdrowego odżywiania prowadzimy w centrum Warszawy. Zapraszamy.
Najwięcej sodu jest w 100g:
soli kuchennej, 1 łyżeczka do herbaty to ok 2400mg!
rybach solonych, wędzonych 1000mg
wędlinach i wędzonkach 700-1000mg
konserwach mięsnych 700-800mg
serach podpuszczkowych 750mg
pieczywie 350-500mg
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.