Podróże to prawdziwy raj dla smakoszy – poznając nowe miejsca i kulturę różnych krajów, poznajemy również ich kuchnię. W Europie nie brak państw, których sztuka kulinarna od wieków stoi na bardzo wysokim poziomie i może być wzorem do naśladowania. Gdzie warto się udać, aby odkryć prawdziwe kulinarne bogactwo?
Włochy to nie tylko pizza
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i najbardziej cenionych na całym świecie. Nie oznacza to jednak wbrew pozorom, że mamy na jej temat dużą wiedzę – wręcz przeciwnie, wielu z nas kojarzy ją przede wszystkim z pizzy oraz różnego rodzaju makaronów. Tymczasem jest ona znacznie bogatsza i proponuje nam naprawdę wiele! Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na „rodzeństwo” słynnej pizzy, czyli różnego rodzaju placki i potrawy mączne. Choć focaccia czy pieróg calzone cieszą się coraz większą popularnością, wciąż niewiele osób próbuje oryginalnych włoskich gnocchi czy kluseczek z dyni. We Włoszech serwuje się także aromatyczne mięsa, ryby oraz warzywa, na przykład pieczone cukinie. Wśród deserów króluje nie tylko tiramisu – znajdziemy tam wiele owoców podawanych w sosach lub kandyzowanych.
Kuchnia grecka – więcej niż feta
Z Grecją kojarzy się nam zazwyczaj ser feta oraz sałatka grecka, składająca się z pomidora, ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ziół. Część z nas zna także musakę, czyli zapiekankę z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Jej nieco inną odmianą jest pastissio, bazujące na mięsie mielonym, specjalnym drobnym makaronie oraz pomidorach. Kuchnia grecka słynie jednak z małych, lekkich przekąsek, które wprost zachęcają do długiego, rodzinnego biesiadowania. Mamy wśród nich różnego rodzaju musy, na przykład z czosnkiem, z orzechami, z kozieradką, czy też grecką odmianę gołąbków, zawijaną w liście winogron. Królują oliwki, świeże ryby i jagnięcina, popularne są wszelkie potrawy z warzyw, nierzadko łączonych z owczym lub kozim serem. Nie można zapomnieć o bardzo słodkich ciasteczkach, kandyzowanych owocach czy jogurcie podawanym z miodem.
Delikatna kuchnia francuska
Wielbiciele delikatnej, eleganckiej i pełnej subtelnych smaków kuchni z pewnością rozsmakują się w daniach francuskich. Są one wyjątkowo wytworne, co nie znaczy, że zawsze trudne do przygotowania. W menu znajdziemy zatem pyszne tarty z rozmaitymi nadzieniami, podawane zarówno na słodko, jak też na słono, na przykład z porem czy kozim serem. We Francji zabraknąć nie może eleganckich dań z drobiu, na przykład roladek z kurczaka, a także bagietek, wyśmienitych serów i dobrego wina. Kulinarna wycieczka po europejskich stolicach smaku to doskonały pomysł – jeżeli chcesz oszczędzić i szukasz tanich lotów, warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań np. kupowania wycieczek na raty, które proponuje biuro podróży First Class. To świetny sposób, aby pojechać w wymarzoną podróż, nie płacąc od razu za cały wyjazd.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.