Kulinarne podróże po Europie – gdzie szukać oryginalnych smaków?

Podróże to prawdziwy raj dla smakoszy – poznając nowe miejsca i kulturę różnych krajów, poznajemy również ich kuchnię. W Europie nie brak państw, których sztuka kulinarna od wieków stoi na bardzo wysokim poziomie i może być wzorem do naśladowania. Gdzie warto się udać, aby odkryć prawdziwe kulinarne bogactwo?

 Włochy to nie tylko pizza

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i najbardziej cenionych na całym świecie. Nie oznacza to jednak wbrew pozorom, że mamy na jej temat dużą wiedzę – wręcz przeciwnie, wielu z nas kojarzy ją przede wszystkim z pizzy oraz różnego rodzaju makaronów. Tymczasem jest ona znacznie bogatsza i proponuje nam naprawdę wiele! Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na „rodzeństwo” słynnej pizzy, czyli różnego rodzaju placki i potrawy mączne. Choć focaccia czy pieróg calzone cieszą się coraz większą popularnością, wciąż niewiele osób próbuje oryginalnych włoskich gnocchi czy kluseczek z dyni. We Włoszech serwuje się także aromatyczne mięsa, ryby oraz warzywa, na przykład pieczone cukinie. Wśród deserów króluje nie tylko tiramisu – znajdziemy tam wiele owoców podawanych w sosach lub kandyzowanych.

 Kuchnia grecka – więcej niż feta

Z Grecją kojarzy się nam zazwyczaj ser feta oraz sałatka grecka, składająca się z pomidora, ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ziół. Część z nas zna także musakę, czyli zapiekankę z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Jej nieco inną odmianą jest pastissio, bazujące na mięsie mielonym, specjalnym drobnym makaronie oraz pomidorach. Kuchnia grecka słynie jednak z małych, lekkich przekąsek, które wprost zachęcają do długiego, rodzinnego biesiadowania. Mamy wśród nich różnego rodzaju musy, na przykład z czosnkiem, z orzechami, z kozieradką, czy też grecką odmianę gołąbków, zawijaną w liście winogron. Królują oliwki, świeże ryby i jagnięcina, popularne są wszelkie potrawy z warzyw, nierzadko łączonych z owczym lub kozim serem. Nie można zapomnieć o bardzo słodkich ciasteczkach, kandyzowanych owocach czy jogurcie podawanym z miodem.

Delikatna kuchnia francuska

Wielbiciele delikatnej, eleganckiej i pełnej subtelnych smaków kuchni z pewnością rozsmakują się w daniach francuskich. Są one wyjątkowo wytworne, co nie znaczy, że zawsze trudne do przygotowania. W menu znajdziemy zatem pyszne tarty z rozmaitymi nadzieniami, podawane zarówno na słodko, jak też na słono, na przykład z porem czy kozim serem. We Francji zabraknąć nie może eleganckich dań z drobiu, na przykład roladek z kurczaka, a także bagietek, wyśmienitych serów i dobrego wina. Kulinarna wycieczka po europejskich stolicach smaku to doskonały pomysł – jeżeli chcesz oszczędzić i szukasz tanich lotów, warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań np. kupowania wycieczek na raty, które proponuje biuro podróży First Class. To świetny sposób, aby pojechać w wymarzoną podróż, nie płacąc od razu za cały wyjazd.

 

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×