I półfinał II edycji konkursu BlogerChef

Kulinarne spotkanie blogerów w Czeladzi już za nami

Za nami I półfinał II edycji konkursu BlogerChef. W kolejnym stylowym miejscu słynącym z dobrej

kuchni zagościli kulinarni blogerzy. W Hotelu Szafran**** w Czeladzi k. Katowic obserwowaliśmy

w miniony weekend zmagania amatorów gotowania. Nie zabrakło również części warsztatowej spotkania.

Przekąskowo i kolorowo

Wstęp do półfinałowych rozgrywek konkursu BlogerChef stanowiło interaktywne szkolenie

z technik przygotowywania finger foods. Małe, cieszące oko dania przyrządzali blogerzy

kulinarni oraz przybyli goście. Pod okiem Dawida Pietrasza (szefa kuchni Hotelu Szafran**** i

restauracji „Szafranowy Dwór”) powstawały przekąskowe cuda z warzywnymi przysmakami

marki OLE! – przepięknie podane i udekorowane jadalnymi kwiatami. Przed konkursowy,

piątkowy wieczór zwieńczyła wykwintna czterodaniowa kolacja autorstwa Dawida Pietrasza.

Kreatywny sposób na warzywne przysmaki

bglifestyle 6 bgprzekąska 5

W sobotni poranek natomiast konkursowe emocje sięgnęły zenitu. Miłośnicy gotowania

rozpoczęli dzień od wypełnienia testu wiedzy kulinarnej, po czym przystąpili do realizacji

zgłoszonej wcześniej propozycji menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź

deseru. Uczestnicy mieli na to dokładnie godzinę i trzech kucharzy do pomocy. Skład gotujących

zespołów zmieniał się co godzinę. Każdy z blogerów raz był szefem kuchni, a trzy razy

kucharzem. Temat przewodni półfinału stanowiło kreatywne wykorzystanie produktów jednego

z Partnerów wydarzenia – marki OLE!

Zwyciężyło ciasto z suszonymi pomidorami(!)

Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Mirka Drewniaka,

znanego szefa kuchni i eksperta kulinarnego. Liczył się nie tylko smak zaproponowanych dań

i technika pracy, ale także umiejętność kierowania zespołem oraz pracy w grupie. Najwyższą

punktację zdobyła Martyna Sobka, autorka bloga smakiempisany.blogspot.com. Wrocławianka

urzekła jury niecodziennymi roladkami z kurczaka z czerwoną soczewicą oraz korzennym

ciastem z suszonymi pomidorami. Zarówno Martyna, jak i inni uczestnicy wyjechali z mnóstwem

cennych nagród od Partnerów. Wszyscy zaś obecni mieli okazję zapoznać się z najnowszą ofertą

aparatów i tabletów marki SONY, w specjalnie zaaranżowanej „strefie SONY”.

Spotkanie z kuchnią śląską

Ostatnią atrakcją wieczoru była możliwość posmakowania specjałów kuchni śląskiej. Dawid

Pietrasz wraz z kucharzami Hotelu Szafran**** zaprosili gości na interaktywny pokaz

przygotowywania regionalnych smakołyków. Spod noży pasjonatów gotowania wyszły takie

dania jak: kluski śląskie, rolada śląska, modra kapusta, wodzionka, hekele, panczkraut, szałot,

smażony krupniok czy szpajzla. Blogerzy i zawodowi kucharze zajęli się nawet produkcją

domowej białej kiełbasy! Wszystkie te dania i kilka innych (m.in. schab po sztygarsku, kołocz,

zista) pojawiły się na wspólnej kolacji, która zakończyła pełen wrażeń dzień.

To dopiero początek!

Półfinał w Czeladzi był pierwszym z pięciu zaplanowanych półfinałów konkursu BlogerChef.

Do kolejnych można się jeszcze zgłaszać poprzez aplikację na fanpage BlogerChefa: https:/

/www.facebook.com/blogerchefpl/app_467939593270340. Dokładne zasady konkursu i

harmonogram spotkań dostępny jest na stronie internetowej konkursu:

 

bglifestyle5 bglifestyle4 bglifestyle3 bglifestyle2 bglifestyle 1

bglifestyle 9bglifestyle 8bglifestyle 7

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×