Nietypowe warzywa w kuchni polskiej

Topinambur, jarmuż czy skorzonera, to warzywa, których rzadko używa się w naszej kuchni. Warto je odkryć, żeby poznać nowe smaki i wzbogacić potrawy w składniki posiadające doskonałe walory odżywcze.

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, przedstawia przykładowe przepisy z nietypowymi warzywami.W okresie przejściowym pomiędzy zimą a wiosną narażeni jesteśmy na przeziębienia i infekcje. Przysłowia „W marcu jak w garncu”, czy „Kwiecień plecień bo przeplata trochę zimy trochę lata”, przypominają nam jak ważne jest, żebyśmy zadbali w tym czasie o odporność naszego organizmu. Nie możemy zapomnieć o odpowiedniej diecie wzbogaconej w substancje odżywcze, których nie brakuje w potrawach z warzywami tj. topinambur, jarmuż czy skorzonera. Poniżej przykładowe przepisy z nietypowymi warzywami, które poleca Grzegorz Łapanowski.

Przepisy:

Sałatka z jarmużu i brukselek

sałatka z jarmużem

 

Sałatka ze skorzonery z marynowanymi grzybami

sałatka ze skorzonery

 

Krem z topinambura

krem z topinambura

 

 

 

 

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×