Tam dwóch miłych panów, Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski – twórcy fabryki czekolady opowiedzą skąd się bierze czekolada oraz będzie można popróbować czekolad wytworzonych z ziaren kakao z Ghany, Ekwadoru, Dominikany, Kolumbii. I może w końcu przekonamy się, że czekolada to … prawie sałatka owocowa ? 😉
A dlaczego? Gdyż jest wytwarzana z ziaren kakaowca.
Owoce kakaowca wyrastają z pnia drzewa.
Dojrzałe owoce się zbiera i wyjmuje się z nich nasiona, które poddaje się fermentacji.
Następnie suszy się je a później praży. Prażenie jest bardzo ważne, gdyż od niego zależy smak.
Następnie ziarna są łuskane. I trafiają do miażdżenia.
Następnie miazga jest konszowana, dodany zostaje cukier….
Później się temperuje i …
zostaje już nam tylko nadanie jej kształtu
oraz dodanie różnych dodatków….
Bardzo dziękuję za miło i słodko spędzony czas ….
Joanna Krzewińska krolestwogarow.pl
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.