Steki królują głównie na amerykańskich stołach i zajadają się nimi przeważnie mężczyźni. Warto jednak dodać, że i do polskiej kuchni wkradł się na dobre ten kawałek soczystej wołowiny. O ile wszyscy orientują się w kwestii jego przyrządzenia – może być krwisty, średnio bądź bardzo wysmażony, to już wiedza na temat samego wyboru odpowiedniego mięsa tego gatunku jest u nas nikła.
Po pierwsze: zwróć uwagę na rasę bydła
Najlepszym mięsem stekowym jest wołowina Wagyu, która wydziela charakterystyczny zapach podczas grillowania. Do przyrządzenia steku możemy wybrać również mięso pochodzące z rasy Hereford, Black Angus, Chianina czy Limousin (http://befsztyk.pl/info_pages.php?pages_id=18).
Trzeba pamiętać, by wołowina pochodziła z bydła kulinarnego, nigdy nie mlecznego – chociaż najlepsze gatunki pochodzą z różnych stron świata, to w Polsce, w tych najlepszych sklepach bez problemu ją zakupimy. Co istotne, przed zakupem mięsa, zawsze należy pytać o jego pochodzenie.
Po drugie: zwróć uwagę na wiek bydła i okres od uboju
Uważa się, iż to wcale nie najświeższe mięso jest dobre na stek (będzie twarde), bowiem dobra wołowina nabiera optymalnego smaku dopiero po przejściu procesu chłodniczego, gdzie w zależności od gatunku rasy pochodzenia trzymana jest w odpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza. Pamiętać jednak należy, że każdy rodzaj wołowiny dojrzewa w innym tempie i potrzebne są ku temu specyficzne warunki. Biorąc pod uwagę wiek bydła, uważa się, iż najlepszym okresem jest ubój pomiędzy 15 a 25 miesiącem życia, jednak dużo zależy od gatunku, a nawet ich sposobu żywienia.
Po trzecie: zwróć uwagę na hodowlę
Nabywaj mięso tylko ze sprawdzonych hodowli bądź w sklepach, które cieszą się nieskazitelną renomą. Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia pochodzenia hodowli bydła, zawsze patrz na dostawców mięsa bądź korzystaj ze sklepów przyzakładowych – takich np. jak Kiszeczka w podwarszawskim Karczewie, gdzie zgodnie z informacjami zawartymi na stronie www.kiszeczka.pl bez problemu zakupisz wysokogatunkowe mięso, a nawet zapakujesz je próżniowo, by dłużej zachować jego świeżość.
Po czwarte: zwróć uwagę na właściwości mięsa
Uznaje się, iż najlepsze mięso na stek nie jest tłuste, a jedynie posiada przechodzące, cienkie linie białego tłuszczyku. Ten typowy marmurkowaty „wzorek” na mięsie pozwala na zachowanie soczystości podczas grillowania steku, bowiem tłuszcz topi się wtedy równomiernie. Mięso takie będzie kruche i zachowa swoje walory smakowe.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.