Odkrywaj włoskie smaki, czyli kulinarne podróże Polek

Wyprawa do Włoch to jedyna w swoim rodzaju szansa na zapoznanie się z najwspanialszymi specjałami tego kraju. Tu każda z nas znajdzie wiele inspiracji, dzięki którym po powrocie do kraju przerwiemy monotonię wkradającą się do naszej diety. Które regiony Włoch mogą nas najsilniej oczarować swymi smakami?

 Kalabria: jakie smaki kuszą w tej części Włoch?

 Choć Kalabria nie należy do najczęściej odwiedzanych regionów Włoch, biuro podróży Rainbow Tours chętnie organizuje wycieczki po tej krainie. Udział w takiej wyprawie to szansa na zapoznanie się z pięknymi krajobrazami i zabytkami takich miast, jak Tropea czy Nicotera. To jednocześnie wyjątkowa okazja na odkrycie bogactwa lokalnej kuchni. Jakie przysmaki pojawiają się tu najczęściej? Ryby i owoce morza – oto podstawa diety w tej części państwa włoskiego. Podróże po tym regionie mogą też sprawić wiele radości miłośniczkom potraw, w których główną rolę odgrywają bakłażany. Marynowane, grillowane lub podawane w formie zapiekanki z mielonym mięsem i innymi warzywami, w pięknej scenerii smakują rewelacyjnie. Kalabria może też dostarczyć wielu nowych pomysłów na dania z kurczaka. Zazwyczaj jest tu podawany z warzywami i pikantnymi przyprawami, a dzięki smażeniu na oliwie pozwala cieszyć się nie tylko smaczną, ale i zdrowszą dietą.

Toskania i jej przysmaki: nowe pomysły na dania pachnące ziołami

 Toskania przyciąga wspaniałymi miastami, w gronie których wyróżnia się pełna renesansowych dzieł sztuki Florencja. Ceniona jest również ze względu na serwowane tu potrawy. Prosta i skromna kuchnia Toskanii może zachwycić ciekawymi daniami, które po powrocie z wakacji każda z nas bez problemów może przygotować we własnej kuchni. Ciekawe przepisy na zupy rybne oraz dania sporządzane na bazie warzyw strączkowych – to najbardziej charakterystyczne elementy diety w tej części kraju. Toskania jest też rajem dla miłośniczek pieczywa. Wędrówka po jej terenie to szansa na zdobycie ciekawych przepisów na smaczne grzanki, które dzięki ziołowym przyprawom i warzywom mogą się zmienić w wyborne przekąski. Podawane jako alternatywa dla tradycyjnych kanapek, będą nam przypominały o wspaniałych podróżach po Toskanii i jej historycznych miastach jeszcze przez długi czas.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×