Międzynarodowe Mistrzostwa Sommelierów

W dniach 16-17 maja 2014 w stołecznym Regent Warsaw Hotel odbyły się Międzynarodowe Mistrzostwa Sommelierów. O prestiżowy tytuł Mistrza rywalizowało szesnastu kandydatów z dziewięciu krajów europejskich. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną  praktyczną podczas serii wymagających sprawdzianów.

Podczas pierwszego dnia turnieju kompetencje kandydatów oceniane były w zakresie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych. Eliminacje do finałowej rundy polegały na wypełnieniu testu teoretycznego, ocenie degustacyjnej białego i czerwonego wina. Podczas egzaminu praktycznego jury oceniało, m.in. przeprowadzenie dekantacji wina.

Przykładowe pytania z testu pisemnego:

Jak nazywana jest biała odmiana winogron Grechetto w regionie Emilia-Romagna?

W 2006 roku Niebaum Coppola Estate zmienił nazwę. Jaka jest nowa nazwa?

Ile procent wina musi pochodzić z Kalifornii, aby butelka na etykiecie zawierała region pochodzenia California?

Podaj nazwę regionów winiarskich na Słowacji?

Wskaż, co najmniej 5 AVA’s z doliny Napa w Kalifornii?

Do ostatecznej rozgrywki zakwalifikowało się trzech kandydatów: Jan-Willem van der Hek z Holandii, Jakub Přibyl z Czech oraz Maja Samuelsson ze Szwecji. Finaliści rozpoczęli zmagania od konkurencji, która polegała na profesjonalnym obsłużeniu dwóch stolików, przy których zasiedli wymagający goście. Sommelierzy musieli zarekomendować klientom wybrane alkohole, odpowiednio je zaserwować, a w międzyczasie odpowiedzieć na trudne i wnikliwe pytania. Konkurencją, która stanowiła szczególne wyzwanie dla zawodników i wielką atrakcją dla widzów była tzw. degustacja w ciemno. Polegała na podaniu trafnej nazwy, a także i pochodzenia alkoholu. W dalszej części konkursu każdy finalista musiał odpowiednio dobrać wino do potrawy, jakąprzygotował znany Chef i telewizyjny celebryta Joseph Seeletso. Dodatkowo zadaniem startujących sommelierów było wskazanie błędów w karcie win oraz rozpoznanie ich nazw po elementach etykiet. W punktacji oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej, oceniana była również umiejętność nalewania szampana, postawa kandydata, poziom języka angielskiego i ogólna prezencja. W tym roku poziom kandydatów okazał się bardzo wysoki, uczestnicy wykazali się wiedzą i umiejętnościami. Walka była wyrównana, a obrady jury niezwykle emocjonujące.

Oto ostateczny ranking finału.

1 miejsce – Jan-Willem van der Hek z Holandi

Holenderski Mistrz Sommelierów. Posiada certyfikat ukończenia szkoły sommelierów. Obecnie zajmuje się handlem wina.

2 miejsce – Jakub Přibyl z Czech

3 miejsce – Maja Samuelsson ze Szwecji. Ukończyła Vinkällan Sommelier school. Obecnie pracuje jako marketing manager w Scandinavian Wine Academy. Wygrała konkurs “Freestyle Sommelier” organizowany przez Szwedzkie Stowarzyszenie Sommelierów.

Podczas zawodów zostało wyłonionych również 3 najlepszych polskich sommelierów

1 miejsce – Adam Pawłowski. Sommelier w Northcote. Finalista UK Best Sommellier Competition 2014. Zwycięzca The Sud de France Sommelier Competition 2013

2 miejsce – Andrzej Strzelczyk. Sommelier, La Regina Warszawa, kilkukrotny Mistrz Polski (2012-2013), reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy Sommelierów w 2013 roku.

3 miejsce – Piotr Pietras. Sommelier Restauracja Maze by Gordon Ramsay, Londyn, wyróżnioną gwiazdką Michelina. Jest Certyfikowanym Sommelierem z Court of Master Sommeliers. W listopadzie podchodzi do stopnia Advanced. W 2014 został jednym z 10-ciu sommelierów w UK objętych programem mentorskim Ateliers Ruinart.

Zdjęcia: Joana Krzewińska krolestwogarow.pl

18-IMG_5425 13-IMG_5187 12-IMG_5179 11-IMG_5162 10-IMG_5131 09-IMG_5120 07-IMG_5071 06-IMG_5042 03-IMG_4991 02-IMG_4970 01-IMG_4963 15-IMG_5210

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×