Temat żywienia, zbilansowanej diety i stosowania produktów najwyższej jakości jest poruszany ostatnio w mediach bardzo często. W tym kontekście pojawia się również pojęcie slow food, które nie dla wszystkich jest w pełni zrozumiałe. Czym jest ta idea i jakie jest jej znaczenie?
Czym jest slow food?
Idea slow food pojawiła się jako opozycja wobec szerzącej się ekspansji fast foodów, które oferują klientom szybkie, ale niezdrowe i mocno przetworzone jedzenie. Życie w pośpiechu, będące wyznacznikiem współczesnego świata, sprawiło, że ludzie przestali zwracać uwagę na szczegóły, w tym także na jakość i smak spożywanych posiłków. Jak mówi Arkadiusz Janczarek, szef kuchni w Restauracji 99 w Warszawie, „celem slow food jest uwypuklenie tych szczegółów i nauczenie ludzi, jak smakować świat”.
Slow Food, międzynarodowa organizacja typu non-profit, powstała w 1986 roku we Włoszech (www.slowfood.pl/index.php?s=str-cotojest). Od początku zajęła się ona wspieraniem regionalnych producentów oraz ochroną wytwarzanych oryginalnymi metodami produktów niespotykanych w innych miejscach. Potrzeba ochrony wynikła z ryzyka zanikania małych przedsiębiorstw, których celem jest jakość i smak produktów, a nie ich masowy wyrób. Dodatkowo nacisk kładziony jest również na poznawanie nowych aromatów i wykorzystywanie potencjału regionu, zamiast ograniczania się jedynie do tego, co oczywiste i powszechnie dostępne.
Slow food w gastronomii
Każdy człowiek może odżywiać się zgodnie z ideą slow food we własnym domu. Jednak może się okazać, że znalezienie restauracji, w której serwowane są potrawy przygotowane ze świeżych, ekologicznych, sezonowych produktów regionalnych, będzie trudne, choć nie niemożliwe. Potrzeba zaoferowania klientom dań smacznych i aromatycznych odznaczających się najwyższą jakością, została dostrzeżona także w Polsce.
Luksus dla każdego
Wielu z nas wciąż uważa, że odżywianie się produktami najwyższej jakości to luksus dla wybranych. Tymczasem jest on dostępny dla każdego, choćby okazjonalnie. Jeśli pragniemy się wyróżnić i zaproponować rodzinie oraz przyjaciołom coś wyjątkowego, warto zorganizować spotkanie lub zorganizować rodzinną imprezę w lokalu, który przygotowuje dania w oparciu o ekologiczne i sezonowe produkty regionalne. Będzie to miejsce odpowiednie również na spotkanie biznesowe, bowiem nie od dziś wiadomo, że rozkosze podniebienia mogą człowieka wprowadzić w bardzo dobry nastrój.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.