Woda jest podstawowym składnikiem wszystkich organizmów. Ciało noworodka składa się w 90% z wody o odczynie alkalicznym (pH 7,45). Z upływem czasu jej zawartość w organizmie maleje. Zwiększa się także zakwaszenie. Jest to zjawisko fizjologiczne i dopóki kwasowość nie jest nadmierna, nie ma powodu do obaw. Jeżeli natomiast pojawią się niepokojące nas symptomy, warto zastanowić się, czy składniki odżywcze w posiłkach zapewniają właściwe pH.
Dolegliwości i ich przyczyny
Jeżeli odczuwamy zmęczenie, rozdrażnienie, mamy problemy z koncentracją, skłonności do infekcji i kłopoty ze snem, a do tego mamy nadwagę – nasz organizm jest zakwaszony. Dieta zawierająca zbyt dużo mięsa i wędlin, zwłaszcza wieprzowiny, węglowodanów i używek przy niedoborze błonnika, witamin i kwasów omega-3 wpływa na obniżenie pH organizmu. Niewystarczająca ilość ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu, a także stres, dopełniają „dzieła”. Tyjemy, a zakwaszenie stwarza doskonałe warunki dla rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Naukowcy amerykańscy już w okresie XX-lecia międzywojennego doszli do wniosku, że wszelkie schorzenia, pomimo różnych objawów, są chorobą jedną (http://www.naturalnamedycyna.pl/node/398).
Odkwaszanie organizmu
Oprócz zmiany diety, unikania stresu i zapewnienia codziennego spaceru doskonałym sposobem odkwaszenia organizmu jest picie wody alkalicznej. Jest ona silnym antyoksydantem – stymuluje wydalanie wolnych rodników. Już po kilkunastu dniach jej stosowania wzrasta pH płynów ustrojowych i rozpoczyna się przywracanie prawidłowej pracy narządów wewnętrznych. Bardziej efektywne jest także nawodnienie organizmu.
Woda alkaliczna ma ponadto właściwości lecznicze. Zalecana jest przy schorzeniach przewodu pokarmowego, metabolicznych, alergiach, chorobach układu krążenia, nowotworach, osteoporozie, łuszczycy i wielu innych dolegliwościach.
Źródło w domu
Urządzenie alkalizujące to jonizator wody. Zasada jego działania polega na elektrolizie, która powoduje rozdzielenie wody na dwie części. Jedna z nich jest alkaliczna, bezwonna, o neutralnym smaku, zwana „żywą wodą”, druga – o smaku kwaśnym i „chemicznym” zapachu. Jonizator spełnia także funkcję zmiękczacza. Na rynku istnieje wiele typów jonizatorów, są do nabycia w punktach sprzedaży AGD, jak i w sieci, na przykład na www.sklep.osmoza.pl. Urządzenia są zróżnicowane pod względem technologii, szybkości przerobu, pojemności i ceny. Woda alkaliczna przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia, zaś kwaśna ma właściwości odkażające i bakteriobójcze. Woda o najwyższym pH znakomicie usuwa pestycydy z warzyw i owoców.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.