X Wystawa Win Hiszpańskich w Polsce

Jesień kojarzy mi się nie tylko ze zmianą pogody i pięknymi liśćmi od kilku lat kojarzy mi się też z Hiszpanią i hiszpańskimi winami a to za sprawą imprezy, która w tym roku obchodziła swoją już 10 edycję. Wystawa Win Hiszpańskich w Polsce co roku przyciąga rzeszę odwiedzających, co mnie oczywiście nie dziwi.  Tyle i takich win pod jednym dachem to nie lada gratka. Z każdej z Wystaw Win Hiszpańskich wracam nie tylko z dobrym smakowym wspomnieniem ale też z kolejnymi interesującymi historiami.

W trakcie tegorocznej wystawy win miałam okazję testować prawdziwe winiarskie perły choć nie wiem czy właściwym nie byłoby nazwanie ich nawet diamentami winiarskimi. Winnica Bodegas Toro Albala zaprezentowała swoją magiczną trójkę: DON PX Gran Reserva 1983 – 91 punktów ROBERT PARKER, DON PX Seleccion Especial 1962 – 95 punktów ROBERT PARKER,  DON PX Convento 1946 –  uwaga! 100 punktów ROBERT PARKER!, wszystkie trzy z podsuszonych winogron szczepu Pedro Ximenez, słodkie. W trakcie takiego testu najłatwiej wyczuć i zrozumieć różnicę miedzy winami. Każde miało inny smak, kolor i przede wszystkim konsystencję. Ostatnie wino DON PX Convento 1946 dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego do września 2011 roku, kiedy to zostało zabutelkowane. Butelek było tylko 825. Wino konsystencją przypomina olej silnikowy. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina, jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych owoców, migdałów. Dość powiedzieć, że Robert Parker, który chyba nie jest wielbicielem win słodkich, dał temu winu maksymalną ilość punktów 100. Czyli ideał.

DSC_8017

W trakcie rozmowy z przedstawicielką GRUPO ARTEvino dowiedziałam się, że dwa spośród ich win znalazły się w selekcji do kolacji po czerwcowej koronacji Króla Hiszpanii Felipe VI. Jednym z nich byłam bardzo oczarowana, FINCA VILLACRECES 2009 – 93 punkty ROBERT PARKER. Wyczuwalne nuty kakao, dojrzałych owoców, z odrobiną pieprzu i goździków. Delikatne i uwodzicielskie, to wino ma wiele do zaoferowania. Mam nadzieję, że znajdzie się w ofercie któregoś z importerów.

Julita Strzałkowska

Foto: Julita Strzałkowska, Marcin Strzałkowski

DSC_8030 DSC_8035 DSC_8039 DSC_8045 DSC_8047 DSC_8048 DSC_8051 DSC_8054 DSC_8068 DSC_8079 DSC_8090 DSC_8096 DSC_8098 DSC_8099DSC_8022DSC_8125

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×