Jak wyglądała sesja do konkursu Tak smakuje jesień

 

Kolejny konkurs i kolejne emocje z nim związane już za nami. Po raz kolejny pokazaliście, jak bardzo lubicie wolne tematy, które możecie sami interpretować. Muszę przyznać, że zgłoszone dania, połączenia składników i potencjalne smaki w kilkunastu przypadkach zrobiły na mnie i Magdzie z Makutra.com duże wrażenie. Czytanie wszystkich przepisów, tuż przed wyborem finalistów sprawia mi za każdym razem wiele przyjemności a moje ślinianki szaleją. Ewidentnie tego dnia przekraczam normy ilościowe i kaloryczne :). W moim przypadku jesień smakuje dynią, warzywami korzennymi, papryką, ciepłymi rozgrzewającymi zupami, naparami z imbirem, kuchnią tajską, pieczoną czekoladą np. w fondancie.

 

Wracając do sedna mojego wpisu, tym razem do finału przeszły przepisy, których byłyśmy najbardziej ciekawe tj; Czy szarlotka z mąką kukurydzianą i semoliną będzie najlepszą szarlotką ever? Czy gnocchi z dodatkiem dyni będą miękkie i lekkie?, Czy brownie w wersji bardzo zdrowej będzie jeszcze lepsze niż to klasyczne?

Pierwsze miejsce:

Dyniowe gnocchi ze smażonymi grzybami – jak to napisała autorka w opisie „kwintesencja jesieni” i Magda i ja jak najbardziej się z nią zgadzamy. Dynia, grzyby czego chcieć więcej? Więcej jak zawsze można chcieć: czy smak całości jest pełny?, czy gnocchi rozpływają się w ustach?, czy jest to danie które chciałabym jeść często? Obydwie udzieliłyśmy identycznych odpowiedzi na te pytania. Gnocchi według tego przepisu są bajką, są miękkie, rozpływają się w ustach, towarzystwo grzybów, czosnku, natki pietruszki i sera powoduje, że jest to danie kompletne. Nic dodać, nic ująć.  Zaleca się, przygotowywanie tego przepisu w 100% według zamieszczonych kroków. Brawa dla autorki 🙂

DSC_5241po obróbce

Drugie miejsce:

Brownie z kaszy z figami i migdałami – przepis cudowny, niemalże doskonały, wszystko co autorka pisze w opisie jest prawdą „przedstawiam wersję dietetycznego i zdrowego brownie, którego bazą jest kasza gryczana. Jest równie mocno czekoladowe, zbite i słodkie, ale bez mąki, masła i przetworzonego cukru :). Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu. Aktywne żywienie jesteśmy Ci wdzięczne za ten przepis, ziarenka fig pękające w trakcie jedzenia są wspaniałym pomysłem . To co zwróciło naszą uwagę i nie jest dużym problemem ale może być istotne dla niektórych osób to wyczuwalny smak kaszy, dodanie do składników 1-2 łyżeczek naturalnego ekstraktu z wanilii mogło by być pomocne. Z pewnością niedługo zrobię wersję z ekstraktem z wanilii plus znając mnie dodatkowo łyżka koniaku i zobaczę jak te modyfikacje wpłyną na smak.

DSC_5265po obróbce

Trzecie miejsce:

Szarlotka z semoliny i mąki kukurydzianej – jabłka od zawsze kojarzą się z jesienią a szarlotka to jedno z najbardziej popularnych jesiennych ciast. Jadłam już steki szarlotkowych wypieków i zawsze mam nadzieję, że trafię na taki, który będzie tym najlepszym ever. Nigdy nie jadłyśmy szarlotki z ciastem z semoliny i mąki kukurydzianej, więc miałyśmy w tym przepisie punkt zaczepienia. Ciasto wyszło bardzo fajne, mocno kruche, to rodzaj ciasta, które najlepiej nakładać łyżką co może być przeszkodą dla niektórych lubiących szarlotkę w wersji do krojenia. Szarlotkę jak najbardziej nam smakowała, możemy ją polecać do przygotowania. Przepis zajął trzecie miejsce ponieważ miał bardzo silną konkurencję, która zawierała w sobie trochę więcej innowacji.

DSC_5311po obróbce

Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy zgłosili przepisy do konkursu, jesteście wielcy i bardzo świadomi kulinarnych tematów. Zapraszam na kolejny konkurs, który niebawem ruszy na Wrzącej :). Wielkie dzięki dla sponsora konkursu Makutra.com za ufundowanie bonów zakupowych dla finalistów 🙂

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: Julita Strzałkowska

DSC_5150po obróbce DSC_5151po obróbce DSC_5153po obróbce DSC_5158po obróbce DSC_5173po obróbce DSC_5180po obróbce DSC_5197po obróbce DSC_5203po obróbce DSC_5205po obróbce DSC_5207po obróbce DSC_5211po obróbce DSC_5220po obróbce DSC_5223po obróbce DSC_5231po obróbce DSC_5233po obróbce DSC_5239po obróbce

 

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×