Inka w wytrawnych przepisach Sebastiana Olmy

Kawę Inkę chyba każdy z nas zna, nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest jednym z synonimów słodkiego i ciepłego dzieciństwa.

Inka towarzyszyła mi także po narodzinach każdego z moich dzieci kiedy to karmiąc piersią nie mogłam pić kawy lub pić ją bardzo sporadycznie. Spokojnie mogę powiedzieć, że mam opanowanych już kilka patentów na różne Inkowe wariacje do których czasem wracam.

Kilka dni temu byłam na warsztatach Inki, które poprowadził Sebastian Olma, warsztatach, na których używaliśmy Inki do przygotowania dosyć wytrawnych dań. Jadąc na warsztaty bardzo byłam ciekawa przepisów i smaków jakie Sebastian Olma ( którego cenię za poczynania kuchenne i bezbłędne, oniemiająco dobre talerze) zaproponuje nam w połączeniu z Inką. Inka na wytrawnie, jak dla mnie jest to wyzwanie.

Tak jak podejrzewałam, Sebastian po raz kolejny pokazał, że ograniczenia są tylko w naszej głowie a smak i zabawa z nim nie ma granic. Warto próbować, eksperymentować i poszerzać swoją strefę komfortu, może poza nią znajdziecie coś co Was zaskoczy i da Wam nową jakość postrzegania kuchni?

Jeśli jesteście gotowi na opuszczenie swojej strefy kulinarnego komfortu i spróbowanie super propozycji Sebastiana Olmy na wykorzystanie Inki w inny zupełnie sposób, wrzucam Wam przepis, który z moją grupą przygotowałam, warto go zrobić, potwierdzam :).

Jestem ciekawa Waszych opinii, na temat tego przepisu, jeśli go zrobicie dajcie znać w komentarzu co o nim myślicie 🙂


inka-99

Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym

Składniki:

  • kalafior, 1 szt.
  • olej do smażenia
  • mleko, 0,5 l
  • śmietana 36 %, 0,5 l
  • sól, pieprz
  • cukier, 100 g
  • morela suszona, 50 g
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
  • orzech laskowy, 150 g

 

Sposób wykonania:

  1. Kalafior pokrój na większe różyczki, następnie przekrój je na połówki i zostaw do smażenia.
  2. Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę.
  4. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia.
  5. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C.
  6. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym.
  7. GOTOWE!

Julita Strzałkwoska

inka-20inka-15 inka-17 inka-16inka-24 inka-31 inka-30 inka-29 inka-97 inka-88 inka-84 inka-81inka-114 inka-110 inka-100

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×