Afera wokół Nutelli, czyli dlaczego lepiej zrobić samemu domowy krem orzechowy

Obecność Nutelli na rynku spożywczym stoi pod dużym znakiem zapytania. Wszystko zaczęło się od komunikatu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z maja 2016 roku, w którym ostrzega on przed produktami zawierającymi olej palmowy.

krem-orzechowy-nutellaW raporcie podano, że zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych są genotoksyczne i kancerogenne, czyli mogą powodować raka. Najwięcej tego typu „odpadków” zawiera olej palmowy, który jest jednym z podstawowych składników Nutelli (1/4 masy właściwej).

Olej palmowy swoją niesławę zawdzięcza już degradacji środowiska, spowodowanej niszczeniem lasów palmowych w Indonezji i Malezji, które są środowiskiem naturalnym wielu gatunków zwierząt zagrożonych wyginięciem.

Kolejnym zarzutem jest ryzyko zdrowotne, wynikające z tego, że olej palmowy jest tłuszczem nasyconym, a co za tym idzie, podnosi wartość złego cholesterolu, osłabia żyły i tętnice, prowadzi do stanów zapalnych oraz zawałów serca.

Teraz, kiedy doszły do tego czynniki kancerogenne, szczególnie niebezpieczne dla dzieci, nie widzę powodu, który skłaniałby mnie do pozostania przy tym produkcie.

Oczywiście olej palmowy znajduje się w wielu produktach dostępnych na naszym rynku, dlatego zachęcam do weryfikowania etykiet i uważnego kupowania.

Jednym słowem, bądźmy odpowiedzialnymi konsumentami. Zachęcam Was również do wypróbowania przepisów na domowe nutelle.

Domowy krem orzechowy zamiast Nutelli

  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Krok 1

Orzechy laskowe obrane z łupin wysypujemy na suchą patelnie. Kiedy poczujemy, że intensywnie pachną, przesypujemy je na bawełnianą ściereczkę i pozbywamy się brązowej skórki, pocierając je o siebie. Przekładamy orzechy do blendera i intensywnie miksujemy.

Krok 2

Podgrzewamy mleko i dodajemy cukier. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy powoli pokruszona czekoladę. W stygnącym mleku, czekolada rozpuści się szybko, warto więc od czasu do czasu zamieszać. Czekamy aż mleko ze składnikami będzie tylko delikatnie ciepłe.

Krok 3

Przelewamy je do blendera, dosypujemy orzechy i powoli miksujemy. Podczas miksowania dodajemy olej kokosowy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki. Z tej ilości produktów powinny wyjść dwa solidne słoiczki kremu orzechowego.
Na Wrzącej Kuchni znajdziecie jeszcze niesamowity przepis na nutellę daktylową i Krem Speculoos.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×