Komentarze: 0

Dzieje się

Czas Sushi

Miasto: Warszawa

Sushi, oryginalnie wywodzące się z kuchni japońskiej, jest dziś potrawą docenianą i uwielbianą w wielu krajach świata. Także w Polsce cieszy się ogromnym powodzeniem. To właśnie w naszym kraju znajduje największa ilość sushi barów w europie. Niemalże w każdym sklepie możemy znaleźć składniki do samodzielnego przygotowania tego smacznego dania. Coraz chętniej też zabieramy się za przyrządzenie sushi w zaciszu własnej kuchni.Przygotowanie sushi wydawać by się mogło rzeczą banalnie prostą. I owszem, jest to sztuka do opanowania, jednakże zanim zabierzemy się za zawijanie sushi-maków czy formowanie nigiri, warto jest dowiedzieć się więcej na ich temat. Krąży bowiem wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat.Pierwszym podstawowym błędem jest już określanie sushi jako dania z ryb. Samo słowo sushi znaczy bowiem „kwaszony ryż” i to właśnie on jest podstawą dania. To w jego odpowiednim wyborze i przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Na drugim miejscu stoją dodatki, których selekcja i odpowiednia obróbka również nie jest bez znaczenia.Sushi to jednak nie tylko składniki, lecz także filozofia, tajemnica, kontemplacja oraz wiedza. Jego przygotowanie wiąże się z wieloletnią tradycją i historią, której znajomość pozwoli Wam na zrozumienie istoty potrawy i jej odpowiednie przygotowanie.Podczas naszego kursu przekażemy Wam wiedzę niezbędną do przyrządzenia sushi według japońskiego kanonu. Opowiemy jego historię, zaprezentujemy podstawowe składniki i nauczymy ich doboru. Dowiecie się między innymi czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy algami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobytą wiedzę wykorzystacie podczas przygotowywania sushi pod okiem mistrza. Podczas wspólnego gotowania oraz degustacji nauczycie się czym różnią się od siebie z pozoru takie same krążki by wiedzieć, jak skomponować swój ulubiony zestawi w pełni cieszyć się jego smakiem.

MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Wołodyjowskiego 47 koło stacji Metra Służew.

TERMIN 17 listopada 2012r., godz. 15.30

CZAS TRWANIA 4h

GRUPA 6-12 osób

PROGRAM
Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi

Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw

Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją

Praktyczny trening dla uczestników kursu

Cena 150 PLN

Tel.: 22 394 95 82
Gsm: 664-673-601
www.instytut-sztuki-kulinarnej.pl

Picture 25
dodano 5 lat temu
 
 

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×