Tatar ze śledzia z jabłkiem – Tatar ze śledzia to rewelacyjny przepis na przystawkę. Zaskocz swoich gości rybą z mango i jabłkiem. Jeśli masz wątpliwości czy śledź, mango i jabłko lubią się, mogę Ci tylko powiedzieć, że to połączenie znakomite, nie tak oczywiste jak śledź z jabłkiem ale różnie smaczne. Wspaniała mieszanka smaków skusi każdego wielbiciela morskich i owocowych przysmaków. Tatar ze śledzia to znakomity przepis.
Pokrój wszystkie składniki w grubą kostkę, cebulę w cienkie piórka. Natkę drobno posiekaj – zostaw kilka listków do dekoracji.
Wymieszaj wszystko z jogurtem i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny-jeśli śledź jest kwaśny nie dodawaj soku.
Śledzie na Wigilię – śledzie to jedna z potraw, która tradycyjnie króluje na polskich wigilijnych stołach. Czy możecie wyobrazić sobie ten wieczór bez śledzi? Ja nie. W moim domu, na naszym wigilijnym stole co roku pojawia się śledź w kilku wydaniach. Od tych bardzo tradycyjnych i klasycznych do bardziej nowatorskich.
Moim ulubionym daniem jest tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia – Przepis prababci mojego męża. Kultywujemy tradycję rodzinną i tatar pojawia się z okazji wszystkich świąt a także poza nimi :). Uwaga, uzależnia :) Matiasy namaczamy w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok 3 godz. ( Ja zmieniam wodę kilkukrotnie). Przez ostatnią godzinę moczę śledzie w wodzie i mleku (ok 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania). W maszynce mielimy: odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok 1/2 szklanki). Zmielone składniki mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna). Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo siekamy drobno. Jeśli chcemy serwować pojedyncze porcje: układamy pojedynczą porcję tatara (możemy użyć jako foremki filiżanki) polewamy małą ilością oliwy. Wierzch posypujemy posiekanym jajkiem, po bokach układamy posiekaną cebulę i ogórka (Ilość zależna od upodobań). Jeśli chcemy serwować w salaterce: całość tatara układamy w naczyniu, wyrównujemy górę. Polewamy oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku układamy posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli. Smacznego :) P.S. Jest też możliwa wersja zamiast kajzerki chleb razowy żytni na zakwasie (wersje testowałam, równie dobra), ta wersja może uratować osoby z ograniczeniami dietetycznymi.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.