Obejrzane: 974
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200-210 g letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Do gotowania:

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • Na wierzch:
  • 1 jajko
  • mak, sezam
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dzień przed pieczeniem, wieczorem wyrobić ciasto. W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier do rozpuszczenia. Odłożyć na kilka minut aby drożdże się rozbudziły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wlać rozbudzone drożdże. Wymieszać, zagnieść i wyrabiać ciasto do momentu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta włożyć do miski nakryć wilgotną ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie odgazować je uderzając w nie pięścią, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Krok 2

Rano wyjąć ciasto do ocieplenia. Podzielić na 8 kawałków, każdy spłaszczyć, uformować napiętą bułkę i zrobić dziurkę. Poszerzyć ją tak by pomieściła dwa palce. Bajgle układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę, a najlepiej 80-90 minut. W tym czasie ciasto się ociepli, a następnie zacznie wyrastać.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. W garnku zagotować 3 litry wody, dodać do niej sodę i cukier. W wyrośniętych bajglach poprawić bardzo delikatnie dziurkę (podczas przyrastania ciasta znacznie się zmniejszy). Wrzucać bułeczki po 4 na wrzątek i gotować po minucie z każdej strony. Ugotowane osuszyć ręcznikiem papierowym lub ścierką i ponownie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4

Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli. Smarować dokładnie wierzch bajgli, posypać ziarnami i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8-15 minut. (u mnie zajęło to 12 minut)
Studzić na kratce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×