Brioszka z jeżynami

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Brioszka z jeżynami, czyli po prostu babka drożdżowa. Teraz jest moda na nazywanie potraw na styl zachodni, więc babka drożdżowa w takim kształcie stała się odpowiednikiem francuskiej „brioche”, czyli maślanej bułki drożdżowej. Bułka to jednak nieodpowiednie określenie, broszka bowiem jest najczęściej wielkości bochenka chleba. Brioszkę już kiedyś robiłam, ale wyszła mi za niska. Tym razem skorzystałam z przepisu z Pracowni Wypieków. Wykorzystałam proporcje składników, ale właściwie wykonałam ją inaczej. Niemniej przepis sprawdzony, polecam, a jeżyny… mmmmmm… dodają tej drożdżowej babce uroku:)
Obejrzane: 1683
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 130 ml letniego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka + jedno do posmarowania ciasta przed pieczeniem

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do dużej miski wsypać sól, mąkę, dodać masło, cukier i rozbełtane widelcem jajka. Podgrzać delikatnie mleko, do składników dosypać drożdże, zalać mlekiem i wyrabiać około 10 minut mikserem z hakami lub ręcznie. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, ale będzie bardzo klejące. Miskę przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeżyny opłukać i wysuszyć.

Krok 2

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Przygotować formę, ja wykorzystałam keksówkę 25x10cm, którą natłuściłam pędzelkiem zamoczonym w oliwie.

Krok 3

Ciasto podzieliłam „na oko”. Wyjmowałam z miski niepełną garść ciasta, na środek po 4 jeżyny i zawijałam tak, żeby owoce nie wystawały na zewnątrz. Uprzedzam, że ciasto jest bardzo klejące, więc cała zabawa przypomina taplanie się w papce:). Kulki ciasta z jeżynami bardzo ciasno poukładałam w formie, po dwie w rzędzie. Wyszło mi ich w sumie osiem, czyli 4 rzędy po dwie kulki. Przykryłam ścierką i odstawiłam jeszcze na 10 minut. Ostatnie jajko rozbełtałam widelcem i posmarowałam nim wierzch brioszki. Wstawiłam do piekarnika na grzanie od góry i od dołu, pieczenie trwało 30 minut, przy czym na 5 ostatnich minut ustawiłam tylko grzanie od dołu. Brioszka pięknie wyrosła, jest nie za słodka, więc jeśli ktoś lubi słodsze bułki można do niej dorobić jeszcze lukier. U mnie w wydaniu bez lukru zniknęła w pół godziny:).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×