Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascarpone
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 7 g drożdży suszonych instant
- 200 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szt jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 szczpyta soli
pozostałe składniki:
- ok 250 g jagód
- 300 g mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz drożdże. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać do połączenia. Dodać masło i zagniatać do powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie chwilę zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 30-40 cm.
Krok 2
Mascarpone wymieszać z miodem. Rozwałkowane ciasto wysmarować mascarpone, pozostawiając ok 1 cm z każdej strony. Na ciasto rozsypać jagody i krótszym bokiem zwinąć w roladę. Następnie ostrym nożem pokroić na ok 9 bułeczek i wstawić do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg.
Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do zrumienienia. Po tym czasie odstawić do ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z mlekiem na lukier i polać bułeczki, podawać.