Bułka Wrocławska

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Bułka wrocławska w starym, dobrym stylu, czyli taka, jaką pamiętam z dzieciństwa kupowaną w pobliskiej piekarni. Smakuje z dżemem, serem lub wędliną. Zapakowana do piknikowego koszyka znajdzie wielu amatorów.
Obejrzane: 963
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO:

  • 600 g mąka pszenna typ 650
  • 16 g świeże drożdże
  • 0.75 szklanki ciepłe mleko
  • 200 ml ciepła woda
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier

DO POSMAROWANIA:

  • 0.25 szklanki ciepła woda
  • 1 łyżeczka cukier
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Krok 3

Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.

Krok 4

Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki ponownie smaruję wodą z cukrem i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.

Krok 5

*przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×