Burger warzywny w razowej bułce marchewkowej
Składniki
na bułeczki
- 2 szt duże marchewki obrane
- 400 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 125 ml mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 150 g mąki pszennej
- 2 pęczki grubego szczypioru pokrojonego
- 1 szt roztrzepane jajko
na burgery i do podania
- 1 szt cebula posiekana
- 2 szt pokrojone w półplasterki ząbki czosnku
- 1 szt duża marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 1 szt dynia starta na tarce o grubych oczkach (ilość taka sama jak marchewki - mi wyszło ok. 300 g)
- 1.5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki świeżo posiekanych listków kolendry
- 3 łyżki masła orzechowego (ja użyłam takiego z mniejszą ilością tłuszczu)
- 100 g bułki tartej (ja użyłam bułki tartej z lnem - stosunek 50% - 50%)
- 1 szt jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- 1 szt sparzony, obrany i pokrojony w kostkę pomidor
- 1 szt pokrojona w kostkę mała czerwona cebula
- liście sałaty lodowej
- kilka pieczarek obranych, pokrojonych w grubsze plastry i obsmażonych z solą i pieprzem
- musztarda z dodatkiem sosu Tabasco
- majonez własnej roboty lub kupiony
- kilka plastrów ulubionego sera (ja użyłam mimolette)
Przygotowanie:
Krok 1
Większą część marchewek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tę pokrojoną w kostkę ugotuj we wrzątku, aż będzie miękka. Odlej wodę i utrzyj na puree.
Mąkę razową wymieszaj z drożdżami i solą.
Podgrzej lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody.
W dużej misce wymieszaj puree marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodaj mąkę z drożdżami i wyrób bardzo miękkie ciasto.
Dodawaj stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiaj dokładnie ciasto około 10 minut i uformuj kulę.
Krok 2
Dużą miskę nasmaruj lekko oliwą i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło dwukrotnie, na 2 godziny.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia i posmaruj go delikatnie olejem.
Zagnieć ciasto ponownie. Dodaj startą marchew i szczypior i zagnieć, aż warzywa dobrze wymieszają się z ciastem. W razie potrzeby podsypuj lekko mąką pszenną.
Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kule. Połóż je na blasze wysmarowanej olejem, zachowując co najmniej 3 cm odległości między nimi. Przykryj blachę ściereczką i odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Będą gotowe, gdy przy postukaniu w nie wydadzą pusty odgłos.
Krok 4
Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty. Dodaj marchew, dynię i czosnek. Smaż 10 minut, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj kolendrę mieloną, kmin rzymski, masło orzechowe, świeżą posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby mieszanka warzywna przestygła.
Dodaj bułkę tartą z lnem i jajko. Wymieszaj dokładnie ponownie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Uformuj 8 równych burgerów. Na patelni rozgrzej olej i smaż burgery na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
Wyjmij upieczone bułki z piekarnika i połóż je na metalowej kratce.
Krok 5
Każdą bułkę przekrój na pół. Na dolną część połóż porcję majonezu i musztardy, sałatę lodową, burgera warzywnego, plaster sera, podsmażone pieczarki i mieszankę pomidorów z czerwoną cebulką. Przykryj górną częścią bułki.
Podawaj od razu.
Smacznego.