Cinnabon

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Cudowne, mięciutkie bułeczki cynamonowe.. pochodzą z ameryki, ale idealnie pasują na zimne, chłodne wieczory, albo.. drugie śniadanie? :)
Obejrzane: 890
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 4 i 1/4 szklanek mąki pszennej
  • 0.33 szklanki cukru pudru
  • 2 i 1/4 łyżeczek suchych drożdzy
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 3 szt dużych jajek (roztrzepanych)
  • 0.75 szklanki mleka

Nadzienie i lukier

  • miękkie masło
  • cukier brązowy
  • cynamon (dużooo cynamooon)
  • 0.5 szklanki masła
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 175 g serka kremowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże oraz cukier.
Mleko podgrzać,a by było gorące, ale nie wrzące-musi ocieplić drożdże.

Krok 2

Do suchych składników po kolei dodać stopione, chłodne masło, roztrzepane jaja oraz podgrzane mleko. Wyrabiać ciasto ok 14minut, aż będzie jednolita masa. Ciasto będzie konsystencji bardziej lepkiej, mokrej-nie należy dodawać więcej mąki.
Pozostawić ciasto w misce uformowane w kulę, przykryte lnianą ściereczką na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Krok 3

Po tym czasie wyjąć ciasto i wyrabiać ok 2 minut. Następnie rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, który należy posmarować miękki masłem (cienką warstwą).
Następnie posypać dość obficie cukrem brązowym, a na to bardzo, ale to baaaardzo obficie cynamonem.

Krok 4

Ciasto zwinąć szczelnie (jak makowiec lub roladę) i kroić na 12 kawałków, lub jeżeli chcecie małe drożdżówki nawet na 15..

Krok 5

Ułożyć bułeczki w odstępach na blaszce na ok 1-1,5 godziny, aż podwoją objętość.
Piec w 175 stopniach przez ok 20 minut, aż do zrumienienia.

Krok 6

W tym czasie przygotować lukier.
Masło wraz z cukrem ucierać na puszystą, jasną masę. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i połowę cukru pudru. Ucierać i dodawać stopniowo pozostały cukier, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeszcze gorące polać gotowym lukrem.

Krok 7

Podawać ciepłe lub odgrzane z mikrofali.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×