Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Składniki
Ciasto
- 60 g drożdży
- 280 ml mleka
- 150 g cukru
- 700 g mąki pszennej
- 135 g roztopionego masła
- 3 szt jajka
Nadzienie
- 300 g rabarbaru
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Rozczyn: drożdże wymieszać z (1/4 szklanki )ciepłym mlekiem i (10g) cukrem. Dodać (50g) mąkę. Odstawić do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego rozczynu dodać schłodzone rozpuszczone masło, jajka, pozostały cukier, mąkę i mleko. Całość zagniatać dość długo. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Do pokrojonego rabarbaru dodać brązowy cukier, odstawić. 350 ml mleka zagotować. Do reszty mleka dodać proszek budyniowy, który należy wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. 100g rabarbaru dodać do zimnego budyniu.
Krok 2
Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałeczki o wadze ok. 50g. Formować bułeczki z wgłębieniem do którego należy dodać zimny budyń i rabarbar. Wierzch posypać kruszonką.
Drożdżówki piec w 200 stopniach 20 minut.