Klasyczny Cheeseburger with a Twist

Dodany przez: michalziobro (więcej moich przepisów)

Chciałem się podzielić z wami moim przepisem, który udoskonalam od kilku lat na klasycznego pożywnego Cheeseburgera. Posiłek świetnie się komponuje w dietę osób które ćwiczą i chcą sobie zrobić "cheat day" bez późniejszych "wyrzutów" i zgrozy o dodatkowe kilogramy :D
Obejrzane: 74
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Mięso na burgery + bułka

  • 500 g Mielonego mięsa wołowego / Mięsa mielonego indyczego
  • 1 szt cebula
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 2-3 szczypt sól
  • 2-3 szczypt pieprz
  • 2 szt jajko
  • 2-3 szt bułka na burgery sezamowa / miodowa
  • 1 kilka paski bekonu (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie ser cheddar
  • 1 opakowanie ogórki piklowane

Sos do burgera

  • 3 łyżki majonezu domowego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki sos worcestershire
  • 1-2 łyżeczek octu jabłkowego
  • 2-3 łyżeczek cukru
  • 0.5 szt cebula drobno siekana
  • 1 szt pikle drobno siekane
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie mięsa - najlepiej zająć się tym w przeddzień serwowania posiłku by mięso się zmacerowało przez noc - mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną cebule, jajko, oliwę mieszamy by składniki się scaliły, przekładamy do miski, okładamy folią i wkładamy do lodówki by mięso przez noc nabrało mocy :D

Mięso wołowe możemy zastąpić indyczym - dla mnie wartości smakowe lepiej komponują się z mięsem wołowym - obydwa rodzaje mięsa są także bogate w białko, więc wszystko jak zwykle zależy od osobistych preferencji.

Krok 2

Sos do burgerów - majonez, musztardę, sos i ocet dodajemy do siebie i mieszamy. Później dodajemy przyprawy, cukier oraz siekane pikle i cebule.
Mieszamy by uzyskać jednolitą masę, sprawdzamy jak smakuje - gdy będzie za kwaśny możemy dodać trochę więcej cukru.

Krok 3

Przygotowujemy sobie ser, bułki, bekon, pikle - ewentualnie możemy przygotować do burgera karmelizowaną cebulkę oraz sos.

Mięso formujemy (około 200g) w pożądany kształt i kładziemy na bardzo mocno rozgrzaną patelnie (każda strona mięsa powinna smażyć się 3 min maksymalnie do 4 min, wtedy uzyskamy idealnie wysmażone mięso. W ostatniej minucie robienia mięsa kładziemy na nie plasterek sera, wtedy ślicznie się rozpuści i pokryje mięso. W ostatnich 30 sek. smażenia wlewamy na patelnie 1/4 małej szklanki wody i przykrywamy pokrywką - mięso będzie wtedy wyjątkowo soczyste - nie możemy przesadzić z wodą - nie chcemy uzyskać basenu na patelni.

Obok mięsa możemy przygotować bekon, jeśli chodzi o jajka, to po zrobieniu mięsa, musimy je zdjąć - położyć je z boku by dać mu trochę ostygnąć i wtedy na tłuszcz który został z mięsa na patelni wrzucamy jajko - i czekamy aż będziemy mieli klasyczne jajo sadzone.

Na końcu przekrojoną bułkę wkładamy na rozgrzaną patelni i chwilę smażymy ( przypiekamy ją według swoich preferencji)

Wszystkie zrobione składniki łączymy w kolejności: podstawa bułki ->pikle/cebula -> bekon -> sos -> mięso -> sos -> jajko -> górna część bułki.

Wcinamy :D całość zajmuje nie dłużej niż 20 min.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×