Knysze z cebulą
Składniki
Ciasto
- 0.5 kg mąki pszennej
- 300 ml wody
- 0.5 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 60 g masła
- jajko
Farsz
- 4 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztapiamy. Studzimy. W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą i cukrem, stopniowo dodajemy mąkę (najlepiej chlebową) przesianą z solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie gdyby lepiło się do rąk podsypujemy mąką. Na końcu dodajemy stopione masło i nadal wyrabiamy do czasu aż ciasto wchłonie masło. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na godzinę (jeżeli mamy ciepło w kuchni wystarczy 30 minut).
Krok 2
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Ja skorzystałam z ręcznego malaksera, żeby nie płakać. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kminek/tymianek. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszajmy. Cebula powinna się zeszklić.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Krok 4
Stolnicę delikatnie podsypujmy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi np. za pomocą ringów lub kieliszka. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy jak na zdjęciu na trzy. Przyciskamy końce, żeby się nie rozlepiły. Układamy pierożki na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajem. Pieczemy w przez około 15-20 minut do zarumienienia.