Makiełki

Dodany przez: Marta Ryńska (więcej moich przepisów)

Makiełki robiła moja prababcia i babcia. Kto je wprowadził na nasz wigilijny stół, niestety nie wiem. Za to co rok zajadamy je ze smakiem.
Obejrzane: 970
Porcje: 12
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami 850g
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki łyżki stołowe miodu
  • 1 czerstwa bułka wrocławska
  • 2 L mleka 3.2%
  • cukier - wg. uznania

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Tłuszcz stopić i gorący wylać na zmielony mak.

Dodać surowe żółtka, miód i bakalie i wszystko wymieszać.

Bułkę pokroić w kostkę i zalać gorącym mlekiem. Gdy nasiąknie, wymieszać z makiem.

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z całością. Doprawić cukrem.

SMACZNEGO!!!!!!!!!!!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×