Nocne bułeczki
Składniki
- 750 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- 0.5 szklanki wody
- 0.5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0.33 szklanki oleju
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka maku
Przygotowanie:
Krok 1
Wieczorem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże,dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody.Delikatnie mieszamy w dołku drożdże tak,aby połączyły się z cukrem i odrobiną mąki.Odstawiamy na około 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.Następnie dodajemy do mąki sól (nie bezpośrednio na drożdże),olej,ciepłe mleko i wodę.Zagniatamy ciasto.Ja używam do tego miksera i specjalnych końcówek do ciasta drożdżowego.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.Przykrywamy ściereczką na około 5 minut,po czym jeszcze raz go zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
Rano:
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 12 równych porcji.Z każdej porcji formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200′C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.Studzimy na kratce.