Nocne bułki
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0.75 szklanki mleka
- 0.5 szklanki przegotowanej wody
- 0.33 szklanki oleju
- 1 mak
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 5 min, żeby się rozpuściły. Zmieszać mąki, dodać sól, 1/2 szkl. mleka, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ok. 5 min, następnie przykryć miską i odstawić na 5 min. Ponownie zagniatać ciasto przez 3 min. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Krok 2
Rano zagnieść ciasto, formować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 20 min. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec 20-25 min w temp. 220st.