Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Składniki
- 250 g mąka pszena
- 120 g mąka krupczatka
- 30 g świeże drożdże
- 2 szt jajka
- 3 łyżki cukier
- 0.75 szklanki kefir
- 0.5 szklanki olej
- 3 szt rabarbaru
- 8 szt truskawki
- 2 łyżki cukier perlisty
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Krok 2
Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Na całości układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki, posypujemy łyżką cukru perlistego.
Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.
Krok 3
Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy resztą cukru perlistego.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)