Pełnoziarnista chałka

Dodany przez: manufaktura ciastek (więcej moich przepisów)

Lepsza wersja ukochanej chałki drożdżowej
Obejrzane: 1112
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej i szczypta soli
  • 2 szt jajek + żółtko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dkg drożdży rozpuszczonych w łyżeczce cukru
  • 1 łyżka masła (kopiasta)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić elastyczne ciasto (około 12 minut).
Zostawić pod ściereczką do podwojenia wielkości (około 90 minut).
Blat podsypać obficie mąką. Wyrobić ręcznie porządany kształt. Wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×