Serowa zupa brokułowa w chlebowych rożkach

Dodany przez: arven (więcej moich przepisów)

...czyli przemyt zielonych warzyw dobrze zakamuflowanych ;)
Obejrzane: 82
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Chlebowe miseczki

  • 3.5 - 4 szklanek mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 0.5 szklanki letniego mleka
  • 0.5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.25 szklanki cukru
  • 2 szt jajka
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka

Serowa zupa brokułowa

  • 3 łyżki masła 82%
  • 0.25 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 szklanki bulionu warzywnego
  • 250 g brokuła
  • 1 szt marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szt cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0.5 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu Galeo
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki Galeo
  • 80-120 g ostrego sera, np. Cheddar
  • 1-1.5 łyżeczek soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W misce wymieszać letnie mleko i wodę, dodać oliwę, cukier i sól. Wymieszać do połączenia, następnie dodać 1 rozkłócone jajko i przesiane 2 szklanki mąki. Dodać drożdże instant, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie stopniowo dodawać do rozczynu resztę mąki, cały czas wyrabiając - im mniej dodatkowej mąki dodamy, tym bardziej puszyste będzie gotowe ciasto. Wyrobić gładką, nieklejącą się kulę ciasta, przykryć suchą, czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 30 minut). Przygotować rożki z folii aluminiowej, na której owinięte będą miseczki: z folii uformować stożki dowolnej grubości, następnie posmarować je delikatnie oliwą.
Ciasto podzielić na cztery równe części (lub na więcej mniejszych), rozwałkować palcami na stolnicy na długi wałek równej grubości. Nawijać ciasto wokół rożków z folii - to bardzo ważne, by nawijać ciasto ciasno, by nie powstały przerwy - wtedy nic się nie wyleje przy podaniu zupy. Gotowe nawinięte rożki zostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed upieczeniem posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka - można posypać np. solą himalajską, makiem lub kminkiem Galeo. Piec w 180 stopniach przez ok. 15-17 minut, do zrumienienia. Gotowe miseczki wyciągnąć z piekarnika, a po ostygnięciu wyciągnąć, delikatnie pociągając, rożki z folii aluminiowej.

Krok 2

W rondelku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki masła masła, a po rozpuszczeniu dodać przesianą mąkę. Masę mieszać trzepaczką, starając się jak najdokładniej rozprowadzić mąkę w maśle. Po ok. 30 sekundach podsmażania stopniowo dolewać bulion warzywny, bezustannie mieszając. Za każdym razem dolewając po ok. 1/4 szklanki bulionu chwilę odczekać i sprawdzić, czy zupa-krem jest odpowiedniej gęstości; niekoniecznie dodawać całość wywaru. Bezustannie mieszając wlać śmietankę. Mieszaninę pozostawić na wolnym ogniu na ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; podsmażać ok. 30 sekund i zestawić z ognia. Przygotować warzywa: brokuły podzielić na małe cząstki, marchewkę umyć, obrać i pokroić w średniej grubości talarki. Dodać cebulę, czosnek, brokuły i marchewkę do mieszaniny bulionu i śmietanki; doprawić solą, pieprzem i (opcjonalnie) papryką i gotować, aż warzywa zmiękną.
Po ok. 20-25 minutach zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Część warzyw odłożyć na bok w całości, resztę zawartości garnka zblendować na krem. Trzymając garnek na niewielkim ogniu dodać ser i ciągle mieszając gotować do momentu rozpuszczenia. Dodać niezblendowane warzywa i przelać do chlebowych miseczek.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×