Słodkie bułeczki orzechowe
Składniki
- 100 g zmielone orzechy włoskie
- 50 g zmielone migdały
- 150 g mąka pszenna
- 120 g mąka krupczatka
- 4 łyżki cukier trzcinowy
- 30 g drożdże
- 2 szt jajka
- 0.75 szklanki maślanka
- 0.5 szklanki oleju rzepakowy
- 2 łyżki mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.
Krok 2
Maślankę roztrzepujemy z jajkami i olejem.
Krok 3
Obie mąki mieszamy z drobno zmielonymi orzechami.
Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i mieszamy.
Krok 4
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki i odstawiamy na 20 minut.
Krok 5
Z wierzchu bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)