Chleb jaglano-żytni z daktylami na zakwasie

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 141
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150g g aktywnego zakwasu zytniego
  • 100g g pokrojonych daktyli suszonych
  • 10g g soli
  • 400 g wody

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce i przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ciasto wygładzić z wierzchu mokrą łyżką. Keksówkę owinąć w folię spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto ma wyrosnąć niemal do brzegów formy- u mnie ok 4-5 godzin.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C- grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odwinąć z folii i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 45 minut. Chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×