Chleb orkiszowo-kasztanowy z rodzynkami na zkwasie
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki kasztanowej
- 100 g mąki chlebowej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 80 g rodzynek
- 2 łyżki złotego siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 10 g soli
Przygotowanie:
Krok 1
Keksówkę naoliwić i wysypać otrębami żytnimi, odstawić.
Wszystkie składniki wymieszać w misce i przełożyć do keksówki, wyrównać, owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto m wyrosnąć niemal do brzegów keksówki- u mnie zajęło to mniej więcej 3-4 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik do 240 C.- grzanie- góra-dół.
Wyrośnięty chleb odwinąć z foli i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 40 minut. Wyjąć z keksówki i dopiekać jeszcze 10 minut.
Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.