Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Pieczenie chleba na zakwasie stało się moim pięknym, tradycyjnym rytuałem. Taki chleb pojawia się w domu coraz częściej i w różnych odsłonach. Tym razem przygotowałam go dodając ziarna słonecznika do ciasta i wysypując nimi formę do pieczenia. Jeśli planujemy pieczenie, kilka dni wcześniej trzeba pomyśleć o zakwasie.
Obejrzane: 1885
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Zaczyn

  • 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej chlebowej
  • 400 ml wody

Ciasto właściwe

  • cały zaczyn
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki ziaren słonecznika + około 1/3 szklanki do wysypania formy
  • 2 łyżki mleka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zakwas trzeba zacząć robić 6 dni przed pieczeniem chleba. Przygotowujemy sobie słoik, kawałek gazy, mąkę żytnią (typ 2000) i letnią wodę. Do słoika wsypujemy dwie łyżki mąki i zalewamy dwoma łyżkami letniej wody. Miksturę wymieszać, przykryć gazą i odstawić na noc. Na drugi dzień dosypać łyżkę mąki i dolać łyżkę wody, zamieszać, przykryć odstawić. Tak przez minimum pięć dni. Szóstego dnia mamy gotowy pierwszy zakwas na chleb.

Krok 2

Wieczór przed planowanym wypiekiem mieszamy wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. W lecie nie ma problemu, wszędzie jest ciepło, ale ważne, żeby nie było przeciągów.

Krok 3

Rano mieszamy zaczyn ze składnikami na ciasto. Można wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, około 10 minut. Maszyny do chleba nie posiadam, więc nie jestem w stanie podać jak przygotować ciasto w maszynie:). Kiedy ciasto jest jednolite (będzie klejące i dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki) przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny. Co godzinę trzeba wyładować nadmiar energii uderzając kilka razy pięścią w ciasto i znów je przykrywając.

Krok 4

Po tym czasie ciasto przekładamy do formy, w której chleb będzie pieczony. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Krok 5

Piekarnik na 240°C.
Chleb z wierzchu smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu chleb ostudzić na kratce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×