Chleb żytni na zakwasie

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Chleb żytni na zakwasie. Najlepszy przepis na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 3095
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
259,4kcal
kalorie
55,8g
węglowodany
6,6g
białko
3,1g
tłuszcze
1,4g
błonnik
0,0mg
cholesterol
20,1mg
magnez
11,1mg
wapń
1,3mg
żelazo

Składniki

  • 350 g zakwasu żytniego
  • ok. 300 g letniej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie, jeśli zakwas jest „młody”, ja nie dodawałam)
  • 4 łyżki siemienia lnianego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zakwas:
8-10 godzin przed pieczeniem zakwas należy dokarmić (jeśli chcemy zagnieść chleb rano, dokarmiamy go poprzedniego wieczoru i zostawiamy na noc). Jeśli zakwas długo stał w lodówce nieużywany, zaleca się dokarmić go dwa razy, aby maksymalnie się zaktywował, tzn.: rano, dzień przed pieczeniem, wyjąć go z lodówki i pozwolić mu się ogrzać. Następnie dokarmić (ilość mąki i wody zależy od tego, ile zakwasu chcemy uzyskać, ja dodałam 100 g mąki i 100 g wody, gdyż miałam mało zakwasu). Wieczorem tego samego dnia należy dokarmić go ponownie (można dokarmić go tym razem mniejszą ilością np.: 50g wody i 50g mąki). Tak przygotowany zakwas „udźwignie” każdy chleb.

Krok 2

Ciasto chlebowe:
W dniu pieczenia wymieszać w misce (przy pomocy łyżki) zakwas z wodą. Dodać obie mąki, sól, siemię lniane i ewentualnie drożdże. Po wymieszaniu krótko zagnieść mokrymi rękoma, ciasto ma być „luźne” – nie zbite. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą albo lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść mokrą ręką, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem i wysypanej otrębami/mąką żytnią (25cm). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (jeżeli ciasto nie zawiera drożdży będzie wyrastać ok. 3 – 3.5 godziny, z drożdżami ok. 1.5 godz.).
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba spryskać wodą, aby powstała chrupiąca skórka. Piec w mocno nagrzanym piekarniku, w temperaturze 230ºC, przez około 45-50 minut (bez termoobiegu, funkcja „góra – dół”), aż wierzch się zrumieni (można sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony). Gdyby bochenek zaczął się zbyt mocno przypiekać, przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×