Knekkebrød, norweski chrupki chlebek
Składniki
- 250 g otrębów pszennych
- 250 g płatków owsianych
- 100 g pestki dyni
- 250 g mąki żytniej
- 200 g ziaren słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 900 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się nam lepiło do rąk.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy wystygną ładnie odejdą od papieru.
Chlebki przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie załapały wilgoci.