Anielska tarta
Składniki
Ciasto
- 0.5 kg mąki tortowej
- 0.12 kg cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0.22 kg tłuszczu
- 4 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
Masa i dodatki
- 1 opakowanie dżemu jagodowego
- 1 szklanka lukru
- 1 łyżka tłuszczu
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy przez 1/2 godziny w lodówce.
Krok 2
Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty (może być ciut nasmarowana tłuszczem), podwijając brzegi i zostawiając na boku kawałek ciasta do wykrojenia ozdób na wierzch.
Krok 3
Nakłuwamy ciasto widelcem regularnie - dzięki temu lepiej się odpiecze.
Krok 4
Na wierzch wykładamy dżem (z czarnej porzeczki lub wiśniowy), a na to - resztę ciasta - ja wycięłam z niego aniołki i zrobiłam z nich coś przypominającego wieniec. Albo pierzaste kółko graniaste.
Krok 5
Pieczemy przez około 20-30 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) - idealny moment do wyjęcia tarty to ten, w którym brzegi są już pięknie przyrumienione (ale nie - przypalone - to dość istotna różnica).
Krok 6
Po wystudzeniu ciasta można się brać za zdobienie - np. w taki sposób, jak na zdjęciu.
Krok 7
Smacznego życzy Wiedźma Kuchenna! :)