Apple pies czyli tartaletki z jabłkami

Dodany przez: Mienta (więcej moich przepisów)

Przyznam szczerze, że gdy myślę o amerykańskiej kuchni to pierwsze do głowy przychdzą mi ociekające tłuszczem skrzydełka kurczaka oraz oponki ;) Nie przepadam za ciężką kuchnią więc gdy myślę dalej, do głowy przychodzi mi american apple pie. Ale zupełnie nie kojarzy mi się to z popularną komedią młodzieżową, a oczami wyobraźni przenoszę się w lata 60. Siedzę w pastelowej kawiarni, popijam koktajl z wysokiej szklanki i czekam na zamówienie. Obsługuje mnie kelnerka wyglądająca jak malowana pin up girl. A zamówiłam oczywiście tartę z jabłkami. Jeszcze ciepłą, podaną z bitą śmietaną...Gdybym była właścieiclką takiej retro kawiarni, codziennie podawałabym ten wypiek w formie małych, uroczych tartaletek. Ale same jabłka z cynamonem są zbyt nudne. Dlatego dziś przedstawiam wersję z pysznymi dodatkami. Moja przyjaciółka która mieszka w Ameryce, podpowiedziała mi, że jabłka w apple pie są niezwykle kremowe dlatego dodałam do nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :)
Obejrzane: 90
Porcje: 7
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 szt żółtko
  • 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek
  • 1 łyżeczka kaszy manny do wysypania foremek

Nadzienie

  • 2 szt kwaśne jabłka
  • 1 łyżka miodu cynamonowego
  • 0.25 łyżeczki cynamonu
  • 120 g naturalnego musu jabłkowego
  • 1 szt łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka nerkowców
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 garść jadalnych kwiatów (np. bratki i fiołki)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szt laska wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy ją z masłem, po czym dodajemy żółtko i serek.

Krok 2

Zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy pół godziny w lodówce.

Krok 3

Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.

Krok 4

Na nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę wody, przekładamy na nią jabłka oraz miód i cynamon i prażymy aż zmiękną ale się nie rozpadną.
Przestudzone mieszamy z musem jabłkowym.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wysmarowane tłuszczem i wysypane kaszą manną foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.
Nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego oraz pozostałe dodatki. 2 zrobiłam z rabarbarem, 2 z wiórkami, po jednej z żurawiną, borówkami i nerkowcami.

Krok 6

Resztą ciasta ozdabiamy wierzch babeczek. Najlepiej każdy smak innym wzorem.

Krok 7

Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach na ustawieniach góra+dół.

Krok 8

Śmietankę z ziarenkami z wanilii ubijamy na sztywno (opcjonalnie z odrobiną cukru) .
Przed podaniem tartaletki ozdabiamy jadalnymi kwiatami i podajemy z bitą śmietaną.

Krok 9

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×