Baba kawowo-czekoladowa z kawowym lukrem
Składniki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki posypki czekoladowej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do polewy
- 3 łyżki wody przegotowanej letniej
- 0.75 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Dodać cukier, jajka i pokrojoną w kawałki margarynę. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i zimną wlać do ciasta, ponownie zmiksować.
Na końcu dodać posypkę czekoladową i wymieszać za pomocą łyżki.
Przelać ciasto do formy babkowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 40 min. Piec do suchego patyczka.
Polewa:
Do letniej wody dodać kawę rozpuszczalną, ostudzić, a następnie dodawać cukier puder i ucierać.
Ilość cukru pudru może być zmienna, wszystko zależy od tego jak duża będzie łyżka.