Babciny jabłecznik
Składniki
Ciasto
- 2 i 3/4 szklanek mąki pszennej
- 0.33 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 60 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 1.5 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
- 2 jajka
Nadzienie jabłkowe
- 1 kg jabłek
- 0.33 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 40 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, cukier, cukier waniliowy, cynamon i masło. Poddusić, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Krok 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mleko i masło. Zagnieść ciasto (będzie dosyć miękkie). Podzielić na dwie równe części.
Krok 3
Blaszkę o wymiarach 28 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Krok 4
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta (również rozwałkować je na wielkość blachy). Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Krok 5
Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody przygotować lukier, którym polukrować wierzch ciasta. Smacznego :)