Babciny jabłecznik

Dodany przez: domowacukierniaewy (więcej moich przepisów)

Babciny jabłecznik
Babciny jabłecznik, popisowe ciasto mojej babci, mam ogromne szczęście, że ten przepis się zachował, bo ze sporej kolekcji zostało ich tylko kilka, reszta gdzieś się pogubiła. Tak bywa, gdy w rodzinie nie ma miłośników pieczenia, a młodsze pokolenie nie zdaje sobie sprawy, że warto zachować zeszyt ze starymi zapiskami kulinarnymi. Z ręką na sercu przyznaję, że to mój ulubiony jabłecznik - pyszne, delikatne ciasto, jabłkowe nadzienie z delikatnym posmakiem cynamonu, całość wieńczy lukier na wierzchu. Ach rozkosz dla podniebienia... Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, cukier, cukier waniliowy, cynamon i masło. Poddusić, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Obejrzane: 38198
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 2 i 3/4 szklanek mąki pszennej
  • 0.33 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 2 jajka

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek
  • 0.33 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0.25 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, cukier, cukier waniliowy, cynamon i masło. Poddusić, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mleko i masło. Zagnieść ciasto (będzie dosyć miękkie). Podzielić na dwie równe części.

Krok 3

Blaszkę o wymiarach 28 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Krok 4

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta (również rozwałkować je na wielkość blachy). Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Krok 5

Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody przygotować lukier, którym polukrować wierzch ciasta. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×