Babeczki czekoladowo-bananowe
Składniki
Ciasto babeczkowe:
- 2 szklanki mąki
- 0.75 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki przesianego ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 szt dojrzały banan + do dekoracji
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki oleju
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Polewa: podgrzewamy śmietankę, dorzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia.
Gotową ostudzoną polewą polewamy babeczki i ozdabiamy kawałkami banana.
Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni (termoobieg)
Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.
Tabliczkę czekolady siekamy na kawałeczki.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, proszek, cukier, kakao.
W drugim składniki mokre: rozgnieciony na puree banan, jajka, mleko, olej, wanilia.
Wlewamy wymieszane mokre składniki do suchych i delikatnie, krótko mieszamy widelcem, na koniec dodając kawałeczki czekolady.
Wypełniamy foremki w 3/4.
Jeśli nie chcemy robić polewy, układamy również na wierzch kawałki posiekanej czekolady.
Pieczemy 20-25 minut.