BABECZKI Z KARMELEM I ORZECHAMI

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Kruche babeczki ze słodko-słonym karmelem i domową gorzką czekoladą - pycha!
Obejrzane: 7722
Porcje: 40
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 0.75 szklanki cukru
  • 250 g masła

KREM CZEKOLADOWY

  • 0.25 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 100 g mleka w proszku
  • 220 g cukru
  • 0.25 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 0.25 łyżeczki soli morskiej
  • 200 g orzechów włoskich
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu z lodówki ciastem wylepić foremki na babeczki. Piec około 13 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut.

Krok 2

Krem czekoladowy: Wodę i masło rozpuścić w garnku, gotować przez 5 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i kakao. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na 10-15 minut do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć niewielką ilość do upieczonych babeczek.

Krok 3

Sos karmelowy z solą morską (można przygotować dzień wcześniej): W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać. Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 – 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga – reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, pokrojone i uprażone na patelni orzechy włoskie, wymieszać łyżką. Wystudzony karmel z orzechami wykładać na wierzch babeczek.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×