Babka kakaowo – cytrynowa
Składniki
- 220 g margaryny
- 370 g mąki pszennej
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki wody
- 1.75 szklanki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce stopionego masła oraz wody. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać po trosze do ciasta.
Krok 2
Do 1/3 masy dodać kakao, do reszty kisiele. Białka ubić na sztywną pianę, 1/3 dodać do masy kakaowej, resztę do cytrynowej. Wymieszać. Wylewać na przemian warstwy ciasta do formy na babkę. Piec ok. 50-60min w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.