Babka majonezowa
Składniki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do babki (u mnie tortownica z kominkiem) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać. Z jajek oddzielić żółtka od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru ubijając do momentu, aż wszystki się dokładnie rozpuści.
Kiedy piana jest sztywna i cukru nie czuć dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po trochu mąki cały czas miksując. Na końcu dodać majonez i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, również wymieszać.
Do przygotowanej formy wylać najpierw część waniliową, a na nią dopiero kakaową (ja wylałam na środek formy).
Piec w 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.