Babka orzechowa
Składniki
- 250 g cukru trzcinowego
- 170 g masła
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- 120 g orzechów włoskich
- 7 łyżeczek czerwonego porto
- 7 łyżeczek mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- 200 ml masy kajmakowej
- 1 łyżka masła
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Orzechy zmiksować w blenderze. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, jedno po drugim. Wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę. Dodać porto, mleko, sól i zmiksowane orzechy oraz ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki, o średnicy 20 cm. Wsunąć do piekarnika na 40-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Krok 2
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Dodać masło i wymieszać.
Polać babkę polewą kajmakową oraz posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego.