Babka tulipan
Składniki
- 5 szt jajka
- 250 g margaryny
- 225 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 1 opakowanie kisielu żurawinowego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki suchego maku
- 0.25 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek.
Krok 2
Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując.
Krok 3
Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników.
Krok 4
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem.
Krok 5
Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki.
Krok 6
Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem.
Krok 7
Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.