Babka z kakao
Składniki
- 6 jajka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 250 g margaryny
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.
Krok 2
Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.