Bajkowe brownie z cukinii z mrożonymi malinami

Dodany przez: Julka Migdalska (więcej moich przepisów)

Mmm… Brownie z cukinii to chyba najlepsze brownie jakie jadłam w całym swoim nastoletnim życiu. Delikatne, wilgotne w środku, mocno czekoladowe (a w dodatku - bez dodatku cukru!) Lekko kwaśne maliny na wierzchu cudownie połączyły się ze słodkim, czekoladowym wnętrzem, tworząc pyszne połączenie. Mniam!
Obejrzane: 64
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki prażonych nerkowców
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 6 łyżek mąki owsianej/ (bezglutenowa wersja - jaglanej)
  • 10 łyżek kakao
  • 5 łyżek karobu (lub dodatkowe 5 kakao)
  • 1 jajko (w wersji bez jajek - jajko chia)
  • 1 jajko chia (1 łyżka namoczonych nasion chia w 4 łyżkach wody)
  • 12 łyżek erytrytolu (lub dowolnego innego słodziwa)
  • 0.5 szt dużego awokado (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu firmy GALEO
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia firmy GALEO
  • 1 szczpyta soli
  • 1 garść mrożonych malin

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C

Krok 2

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, a następnie za pomocą gazy lub drobnego sitka odciśnij z niej dokładnie sok (możesz go później wypić, dodając np. lodu i cytryny).

Krok 3

Przełóż cukinię do dużej miski, dodaj pozostałe składniki oprócz malin i całość zmiel (za pomocą blendera lub robota kuchennego) na gładką masę.

Krok 4

Wyłóż ciasto do silikonowej lub szklanej formy z odczepianymi bokam. Jeżeli używasz zwykłej blaszki, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia.

Krok 5

Wierzch brownie udekoruj malinami.

Krok 6

Piecz ciasto około 45 minut.

Krok 7

Uwaga!
Podczas pieczenia, w całym mieszkaniu unosi się zapach tak cudny, że ciężko jest nie rzucić się do drzwi piekarnika i nie zjeść wszystkiego od razu. Brownie najlepiej smakuje jednak po kilkugodzinnym schłodzeniu go w lodówce.

Krok 8

Ciasto można również zamrozić, tworząc z niego pyszne, czkoladowe kanapki lodowe. Przed zamrożeniem trzeba jednak pokroić je na kawałki 🙂

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×