Bezglutenowa tarta z morelami i migdałami
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki gryczanej
- 2 szt żółtka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
NADZIENIE
- 115 g masła
- 115 g cukru
- 2 szt jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 8 - 10 szt moreli
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je w formie na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, spód posmarować rozbełtanym jajkiem. Zabieg ten pozwoli tarcie pozostać bardziej kruchą. Ponownie piec 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Krok 2
Nadzienie: masło utrzeć z cukrem na gładką masę, powoli dodawać jajka, mieszając. Dodać migdały, skórkę z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i rozłożyć połówki moreli, lekko dociskając. Piec 25-30 minut w 175 stopniach. Smacznego!